Winter, Seizoen van Leven

Denk niet dat de zomer het seizoen is van het leven en de winter het seizoen van de dood. Denk niet dat de winter nergens goed voor is behalve om weer uit te kijken naar de zomer. Ga niet binnen zitten wachten, omdat het buiten donker en koud is. Kijk niet uit naar de lente als het begin van het leven. Maar ga naar buiten en zie: de winter is fantastisch!

Misschien wel meer dan de zomer, is de winter het seizoen van het leven. Hier in de winter gebeurt het! Hier in de duisternis van een nachtelijke winterstorm raast en tiert de ziel van de aarde. Hier beukt zij met al haar elementen op alles wat haar zegening komt ontvangen. Hier in de stille duisternis onder een kraakheldere maan- en sterrenhemel laden de bomen zich op.

Heel de natuur bouwt in de winter een energie en levenskracht op, die nergens anders voor bedoeld is dan te ontploffen. Onder het gebladerte op de grond bouwen de rabarber en de knoflook een kracht op die bijna niet te houden is. De volle spanning en levenslust in de knoppen van de hazelaar dansen met het vuur in je hart. De kleine blaadjes van de appelboom weten… In zinderende extase weten ze alles wat komen gaat.

Als de lente en zomer de seizoenen zijn van de ontploffing en ontlading, is de winter het seizoen waar de kracht ontstaat, zich ontwikkelt, vorm krijgt en opgebouwd wordt. Hier worden de zielestormen ontwikkeld. Hier ontstaat inspiratie. Hier wordt het geestvuur ingeblazen. Hier worden de plannen gemaakt voor de strijd voor het komende jaar. Alles gebeurt hier, in de winter. Wat daarna komt, is slechts de ontlading, de uitvoering en ontvouwing van wat al is ontwikkeld. De winter is niet de dood. De winter is niet het einde. De winter is het begin. De winter is het leven!

© Rutger Henneman

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s